MAPPING MEMORIES performance: River Drau / reka Drava

“Walking performans ali zvočni sprehod.”

 

Mapiranje spominov A.PODREKA plakat

 

Projekt bazira na opravljenih intervjujih z lokalnimi prebivalci, živečimi ob reki Dravi.

Projekt me je zanimal izključno iz vidika raziskovanja reke kot vodnega telesa, saj reka venomer teče »skozi prostor in čas človeške zgodovine«. Za seboj pusti sledi, katere so tako-rekoč »sledi narave in človeka«. Zanimalo me je torej sožitje, zgodovina ter etnografija reke, katero sta ustvarila voda in človek.

 

Ideja za projekt, je bila zasnovana ze med studijem scenografije v Utrechtu /Nl, kjer sem mapping in walking performans raziskovala skoraj skozi cel prvi letnik. Tovrstna predstava na lokaciji  ali »Site Specific performans« izhaja iz postmodernega gledališča, torej iz obdbobja 70h let prejšnjega stoletja.  Walking in mapping se glede na obliko in vsebino zelo raznoliko prepletata, zdruzjejo pa ju zgodbe narave (določene lokacije) in človeka.

Zgodbe so torej bistvenega pomena, ali kar temelj takega projekta. Vprašanja za intervjuje so bila osnovana na spominih ter osebnih izpovedih o doživljanju oziroma življenju z reko Dravo. Pogovarjala sem se z generacijo nekje med 30 ter 70 let, saj je prav omenjena generacija doživela preobrat, transformacijo reke Drave. Le-ta je z  izgradnjo hidroelektrarn popolnoma spremenila svoj karakter; Gospa Drava- neukročena in divja reka je postala umirjena, lenobna reka, ki je omogočila »ponovno rojstvo; »Novo Dravo«. Torej gre za široko spremembo življenja reke in ljudi. Spremenil se je ne samo okoliš in »nivo« Lenta temveč tudi celotno pojmovanje reke, kot kulturno-rekreativni element mesta Maribor.

Skozi pogovore s prebivalci z različnimi ozadji ter poklici, smo našli vzporednice glede dojemanja reke v preteklosti ter opisali njeno spremembo skozi osebne pripovedi. Gre za zgodbe o otroških spominih na pravljični, Robinzonski gozd, zgodbe o prvih ljubezni in strahovih, grozečih, smrtnosnih poplavah ter zgodbe o povsem drugačni kulturno-politični sceni, ki je spremenila in ustvarila Festival Lent- Lent kot največji kulturni dogodek v Mariboru.
Vse to sem posnela in zmontirala v skoraj enourni, zvočni posnetek, katerega bodo obiskovalci performansa poslušali skozi hojo po Mariborskem otoku. Spremljali jih bodo plesalci » Contact Improvisation plesa«, Ljudskega petja, ter kajakški podvig na reki Dravi.


 

POSNETEK:

 


Performans spada pod okvir mnogih dogodkov FESTIVALA DRAVA 2017, kateri se bo odvijal po vsej štajerski regiji ter vključeval vseh vrst dogodkov in doizivetij!

Vabljeni!